Ovo su razlozi zbog koji biste trebali jesti kikiriki puter

Kikiriki puter u sebi sadrži dosta zdravih nutrijenata koji su dobri po naše zdravlje.


Izvor je proteina

Dvije kašike kikiriki putera su dovoljne, ako želite da ostanete zdravi i da ga umjereno jedete. Ove dvije kašike imaju oko 7g proteina. Zato je ovaj puter s hljebom dobar izbor za doručak ili užinu. Kao hrana bogata proteinima, dok ga jedete duže ćete se osjećati sitim. Ako vježbate, ova namirnica će vam odlično doći jer proteini učestvuju u izgradnji mišića, a kikiriki puter ga ima dosta.

Dobar je za srce

Kikiriki puter produžava zdravlje srca. Kao i maslinovo ulje, iako ima dosta zasićenih masnih kiselina, ima i veliki procenat nezasićenih masti koje su dobre za srce i njegov rad, naravno ako se jede u normalnim količinama.

Ima više kalijuma

Kikiriki puter je odličan izvor kalijuma koji uspješno smanjuje opasnost od povišenog natrijuma.

Sadrži zdrave masti

Iako sadrži malo više masnoća, on pored zasićenih ima veći broj nezasićenih masnih kiselina. Ovo znači da je u stvari dobar izvor “zdravih masti”. Zdravom tijelu je potrebno dobro snadbjevanje zdravim mastima i on je kao maslinovo ulje i avokado – njihov dobar izvor.

Bogat je vlaknima

Dvije kašike ovog ukusnog putera, ne samo da sadrže dosta proteina, već sadrže i 2 grama vlakna. Adekvatno uzimanje vlakana je važno za zdravo funkcionisanje tijela. Iako vlakna dobijamo i iz drugih obroka, kikiriki puterom možemo samo da dopunimo njihovo unošenje.

Pun je dobrih nutrijenata

Proteini, vlakna, zdrave masti, kalijum, antioksidanti, magnezijum i još poneke nutrijente kikiriki puter sadrži. Lista dobrih stvari može samo da se nastavlja u nedogled. Jedna porcija putera sadrži 3mg vitamina E. Pored toga ima i oko 49g magnezijuma – što je odlično za građenje mišića i jačanje kostiju i malo vitamina B6. Takođe se u njemu može pronaći i cink koji nam jača organizam i imunitet, prenosi Ljepota i zdravlje.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe