EVO ZBOG ČEGA MOGU BITI KORISNE SUHE ŠLJIVE

S dijetom ili bez nje, najzdravije namirnice su upravo one biljnog porijekla i treba ih jesti što češće pa sigurno nećete pogriješiti ako pojedete jabuku, narandžu, jagodu ili borovnice – a da ne spominjemo super zdrave banane, nar ili grožđe.


Ali ako želite da zaštitite zdravlje kostiju, onda bi trebalo razmisliti da svakodnevno pojedete jednu šaku suhih šljiva, a odlične su i za one koji žele da se osjećaju zdravo i jako i kada stare. Osim što su ukusne i što će vas zasititi, odlične su za zdravlje kostiju, navodi se u rezultatima nove studije.

Istraživanje je sprovedeno od strane programa Integrativne biomedicine i psihologije sa Univerziteta Kinesiology ove godine, a u istraživanje su bile uključene žene koje su prošle menopauzu i tokom dana, tokom 12 mjeseci, jele nijednu, 6 ili 12 suhih šljiva tokom dana.

Glavni autor studije dr. Janhavi Demani je pojasnio: „Rezultati koje smo dobili upućuju da konzumacijom 6 ili 12 šljiva tokom dana možemo smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze“.

Demani dodaje i da nas ova studija vodi do spoznaje kako bi suhe šljive mogle biti obećavajuća namirnica koja spriječava pojavu upale.

Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida mogu pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji može doprinijeti gubitku koštane mase, a oni pak doprinose gubitku koštane mase – dodaje Kelsi Sacman, nutricionista.

Koliko treba pojesti?

Sakman dodaje da ovo voće može imati i dodatne dobrobiti kao što su minerali, vitamin K, fenole i dijetalna vlakna – svi neophodni za dobro zdravlje.

I dok su sve šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Dobro je kombinovati ih s proteinima kako bi se spriječio porast šećera u krvi.

Ako se pitate kako ih ubaciti u svoju ishranu, Sakman dodaje da ih lako možete ponijeti na posao i jesti kao užinu bilo kada tokom dana. Isto tako ih možete dodati voćnim napicima ili salatama ali i omiljenom jogurtu. Osim toga, autor studije dodaje i da ih možete dodati pici, a slažu se dobro i s crvenim lukom, mocarelom i vinskim sirćetom.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe