Kako se pravilno mjeri krvni pritisak?

Krvni pritisak je pritisak koji krv vrši na zidove arterija.


Sastoji od dvije vrednosti - sistolnog (gornjeg) i dijastolnog (donjeg) pritiska.

U prvom slučaju, nivo pritiska na vaskularni zid se mjeri tokom srčane kontrakcije, u drugom slučaju, pritisak se određuje u opuštenom stanju srca, kada je aortni ventil zatvoren.

Gornji pritisak se određuje minutnim volumenom srca, a donji tonusom krvnih sudova. Stopa se smatra 140/90, ako su brojke veće, to ukazuje na hipertenziju, čija komplikacija može biti srčani ili moždani udar.

Pravila za merenje krvnog pritiska:

1. Prije mjerenja pritiska potrebno je zauzeti udoban položaj, opustiti se, saviti ruku i staviti je na ravnu površinu (sto) tako da bude u nivou grudnog koša. Manžetnu (dio mjerača za pritisak) treba postaviti nekoliko centimetara iznad unutrašnje strane lakta. Svako uzbuđenje povećava pritisak, pa je neophodno mjeriti indikatore u mirnom stanju.

2. Ruku treba osloboditi odjeće, ako manžetna prvo vrši pritisak na odeću, a zatim na kožu, to će povećati performanse. I što je odjeća deblja, to će biti veći pritisak.

3. Ako zauzmete pogrešan položaj, u kojem su mišići napeti, indikatori će biti pogrešni. Ne možete prekrstiti noge i ruke, kao i ni dozvoliti da vam nešto pritiska udove.

4. Morate da izmjerite pritisak u toploj prostoriji, pošto hladan vazduh povećava performanse.

5. Prvo treba isprazniti bešiku, jer se pri zadržavanju mokraće mišići naprežu i pritisak raste.

6. Postupak se mora izvoditi u potpunoj tišini, jer razgovor izaziva napetost mišića.

Ako imate visok krvni pritisak, odmah treba da uzmete lijekove koji ga snižavaju i pozovite ljekara, piše Econet.

Preuzeto sa nezavisne.com

Objavi komentar

0 Primjedbe