Čaša ovog napitka dnevno snižava krvni pritisak

Ako se duže vrijeme ne liječi, visok krvni pritisak (hipertenzija) može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja, jer dodatno opterećuje određene organe. Čest krivac za hipertenziju je so, jer natrij uzrokuje da tijelo zadržava vodu, što povećava pritisak na zidove krvnih sudova.


Srčane bolesti

Zbog toga promjena ishrane može utjecati na snižavanje krvnog pritiska, a studije su pokazale da je posebno djelotvorno redovno ispijanje soka od paradajza.

- Studija je pokazala da su osobe sa faktorima rizika od srčanih bolesti koje su svakodnevno pile sok od paradajza imale poboljšane vrijednosti dijastolnog i sistolnog pritiska - naveo je doktor Džozef Ambani (Joseph).

Međutim, doktor je upozorio da je, zbog gorepomenutog unosa natrija, važno da sok bude neslan.

- Uvijek savjetujem svojim pacijentima da koriste neslani sok od paradajza, kako bi smanjili suprotan utjecaj natrija - naglasio je.

Pomenuto istraživanje obuhvatilo je 481 osobu iz Kurijame u Japanu, a oni su godinu pili neslani sok od paradajza koliko god su željeli - prosječna količina je bila 215 mililitara dnevno po osobi, što je nešto manje od jedne šoljice.

Oličan izvor vitamina

Prosječna starost ispitanika bila je 56 godina za muškarce i 58 godina za žene, a utvrđeno je da je krvni pritisak kod učesnika sa neliječenom prehipertenzijom ili hipertenzijom bio "značajno snižen".

- Unos neslanog soka od paradajza poboljšao je sistolni i dijastolni krvni pritisak i nivo lipoproteina niske gustine u serumu kod lokalnih stanovnika Japana sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti - glasio je zaključak ovog istraživanja.

Paradajz je odličan izvor vitamina A i C, a bogat je i vitaminom B6 za koji se vjeruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe