ZDRAVE NAMIRNICE KOJE MOGU UGROZITI ZDRAVLJE

Neće nam se ništa loše dogoditi ako s vremena na vrijeme pojedemo čokoladu, poneki kolač, čips, ali važno je da ih ne konzumiramo svakodnevno i previše te da obroke temeljimo na zdravim namirnicama koje su dokazano bogate hranjivim tvarima.


Izbor nije mali, ali možda niste znali da ni s njima ne biste trebali pretjerivati jer i one mogu uzrokovati zdravstvene probleme.

Voda s limunom

Žene je vole piti, njome često počinju dan jer su čule da može pomoći u gubljenju kilograma, iako stručnjaci tvrde da nema posebno djelovanje, osim što limun poboljšava okus vode.

Niko ne kaže da ovu kombinaciju ne treba piti, ali kao i u svemu drugome ne smijete pretjerivati. Velike količine mogu učiniti zube osjetljivijim, oštetiti površinu zubi i otvoriti put za pojavu karijesa.

Sad kad i to znate, ne bi bilo loše ograničiti unos i ostalog kiselog voća, naranče, limete ili paradajza, kao i sokova koji se od njih prave. Dakle, jesu zdravi, treba ih jesti, ali bez pretjerivanja.

Zobene pahuljice

Mnogi ih doručkuju jer se brzo pripremaju, a s dodatkom voća su i odličan desert. I treba ih jesti jer su bogate vlaknima, magnezijem i cinkom. Međutim, često sadrže mnogo kalorija, posebno ako kupujete već gotove smjese za kašu koje zaista mogu biti bogate takozvanim skrivenim šećerima.

Zato vam savjetujemo da kupite obične zobene pahuljice bez ikakvih dodataka i pripremite slatku ili slanu kašu, ali da ne koristite više od 50 grama pahuljica po obroku jer 100 grama ima skoro 400 kalorija, navodi Story.hr.

Riba

Riba je izuzetno zdrava, sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, omega-3 masne kiseline, ali ipak na jelovniku ne bi trebala biti svaki dan. Ustanovljeno je da ćete, ako je konzumirate jednom ili dva puta sedmično, smanjiti rizik od smrti izazvan srčanim problemima za 36 posto.

Upravo toliko je i dovoljno jer prevelike količine mogu dovesti do trovanja živom, naročito ako jedete veće ribe, koje se hrane manjim ribama.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe