Kako se riješiti komaraca: Pet laganih i prirodnih trikova

Komarci znaju biti vrlo dosadni, a najviše ih ima u ljetnim mjesecima. Njihovo zujanje često ometa spavanje, dok ubodi svrbe i danima kasnije.


Komarci mogu prenositi i bolesti kao što su žuta groznica i malarija. Postoji nekoliko načina kako se riješiti komaraca, od mazanja repelentima, stavljanja tableta u aparat na struju pa sve do raznih prirodnih kućnih pripravaka.

Kako prepoznati ubod komaraca

Ženke komaraca su te koje bodu i piju ljudsku krv, a na mjestu uboda se javljaju plik i svrbež. Razlog zašto baš ženka pije krv jeste što tom radnjom dobiva protein koji joj je potreban za stvaranje jajašca i za reprodukciju. Dok neki ljudi ubod neće ni osjetiti, drugi su alergični na njega pa može doći do naticanja grla, osipa i kašlja. Ubod komaraca svrbi zbog toga što se slina komaraca ispušta u naš krvotok, a tijelo je prepoznaje kao alergen te stvara hemikaliju histamin na mjestu uboda.

Koga sve bodu komarci

Bilo ko može biti žrtva komaraca, ali ipak komarci će prije “napasti” osobe koje imaju tamnu odjeću na sebi, osobe koje piju alkohol te one koje se pojačano znoje. Jednako tako, komarci se često nalaze pored vode pa se i mogućnost uboda povećava u područjima blizu jezera ili rijeka.

Kako se riješiti komaraca

Na tržištu postoji više različitih repelenata koji svojim mirisom tjeraju komarce, kao i tableta za aparat na struju koje rade isti posao. Potrebno je odabrati repelente koji sadrže DEET kao glavni sastojak. Jednako tako, pomoći može uklanjanje nepotrebne vode u blizini.

Osim ovoga, komarce može otjerati i citrusni miris citronele te miris određenih biljaka, a postoje i pripravci koji se mogu napraviti, a koji će otjerati ove dosadne napasnike.

Evo što sve pomaže u borbi protiv komaraca:

1. Eterična ulja

Dobro je poznato kako je lavanda biljka koja će otjerati komarce. Potrebno je cvjetove lavande protrljati po rukama ili, još bolje, zgnječiti u posudi, pri čemu ćete dobiti tekućinu, odnosno lavandino ulje koje se potom namaže po tijelu. Komaraca se možete riješiti i pomoću ulja cimeta, ulja majčine dušice, ulja limunske trave ili ulja čajevca. Važno je ova ulja pomiješati s baznim uljem prije stavljanja na kožu kako ne bi došlo do alergijske reakcije. Jednako tako, neka od ovih ulja, kao, naprimjer, ulje limunske trave, mogu se pomiješati s vodom te staviti u bocu s raspršivačem i povremeno pošpricati po prostoru. Ipak, ako imate kućne ljubimce prije nanošenja ili špricanja eteričnih ulja, provjerite jesu li štetni za njih.

2. Biljke

Baš kao i ulja, tako i određene biljke tjeraju komarce. Najpoznatija je lavanda, a osim nje, sličan učinak će imati i ove biljke: neven, ružmarin, paprena metvica, menta, matičnjak, kadulja, bosiljak, pelargonije, limunska trava.

Zasadite neku od ovih biljaka oko vaše terase ili stavite lončarice na balkon te povremeno potresite cvjetove da se njihovi mirisi prošire.

3. Zamka

Za napraviti zamku vam trebaju samo tri sastojka. Voda, smeđi šećer, med i boca. Prvo bocu od litar prerežite na polovici te odvojite gornji i donji dio. U donji dio boce se prvo stavi pola litra tople vode (ne prevruće) te se u nju potom dodaju dvije kašike smeđeg ili običnog šećera te kašika meda. Umjesto meda se može dodati gram svježeg kvasca. Sve se dobro pomiješa i na kraju se na donji dio boce stavi odrezani gornji dio, tako da je uži dio okrenut prema dolje (bez čepa). Ova zamka se može staviti vani, ali i unutra.

4. Kafa

Iako u narodu postoji priča kako miris zapaljene kafe tjera komarce, nažalost, to iscrpna istraživanja nikada nisu potvrdila. Naime, talog crne kafe pokazao se dijelom učinkovit u suzbijanju razvoja larvi komaraca, odnosno ličinki, u odrasle jedinke, a ne kao klasični repelent, tj. sredstvo koje će ih odvratiti od uboda čovjeka.

5. Bijeli luk

Bijeli luk nije samo zdrav za konzumiranje već će kod osoba koje ga uzimaju u većim količinama njegov miris isparivati kožom te udaljiti komarce. Može se i narezati na ploške, staviti na tanjir te položiti u vašu blizinu. Komarci se neće ni približiti jer im je miris bijelog luka vrlo intenzivan i odbojan.

Preuzeto sa avaz.ba


Objavi komentar

0 Primjedbe