ŠTA TREBA RADITI, A ŠTA SE NE SMIJE KOD OPEKOTINA

Mjehuriće od opekotina nemojte bušiti sami, a ako je riječ o maloj djeci, trudnicama ili starijima od 65, obavezno posjetite ljekara.


Neopreznost u kuhinji, vruća pegla, pretjerano izlaganje suncu, vrela voda na koži ili kakva druga nezgoda mogu uzrokovati opekotine.

Četiri stepena

Razvrstane su u četiri stepena, ovisno o oštećenju koje su izazvale, odnosno dubini i sloju kože koji je zahvaćen. 

I stepen – zahvaćen je samo površinski sloj kože.

II stepen – zahvaćeni su dublji slojevi kože.

III stepen – zahvaćeni su svi dijelovi kože.

IV stepen – zahvaćena su i potkožna tkiva.

Najčešće ozljede s kojima se susrećemo u kućanstvu i zbog kojih ne odlazimo ljekaru su opekotine prvog i drugog stepena. Za drugi stepen karakteristična je pojava mjehura na koži, dok kod prvog to nije slučaj.

Opekotine I i II stepena uz zahvaćenost kože manje od 30 posto smiju se liječiti kod kuće.

Plikovi se pojavljuju i kod težih oštećenje kože, baza im je crvena ili bijela, a ispunjeni su bistrom, gustom tekućinom.

Sama tekućina unutar mjehura sadrži brojne citokine i faktore rasta, pri čemu neki ljekari smatraju kako pomažu zacjeljivanju.

U stručnim krugovima još nema konsenzusa na koji način tretirati mjehuriće.

Brojne komplikacije

Neki preporučuju uklanjanje dok drugi kažu da mjehuriće ne treba dirati jer štite od infekcije ozlijeđeni dio kože. U svakom slučaju, definitivno se ne preporuča da nestručna osoba sama buši mjehurić jer može doći do brojnih komplikacija. Ukoliko se mjehurić slučajno probuši ili pukne treba ga isprati vodom i nanijeti antibiotsku kremu.

Kako tretirati

Važno je čim ranije započeti s hlađenjem oštećenih dijelova kože. Opečeno mjesto treba držati 10 minuta pod hladnom (ne ledenom) vodom te pokriti gazom. Kožu nakon toga treba namazati kremom za opekotine. Za lakše opekotine preporuka je koristiti preparate koji sadrže dekspantenol jer se on u stanicama pretvara u vitamin B5, koji je važan za normalnu funkciju epitela i metaboličke procese u koži.

Kod težih opekotina dobro je gel koji sadrži antihistaminik.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe