Dijabetes prehrana | Biljke koje reguliraju razinu šećera u krvi | Dijabetes prirodni lijekovi

Dijabetes poznajemo kao kronično oboljenje koje nastaje uslijed nedostatka inzulina u organizmu.

Kao posljedica te bolesti javlja se poremećaj metabolizma glukoze, proteina i masti.

Najčešći simptomi koji ukazuju na dijabetes su suhoća u ustima, opća slabost organizma, brzo umaranje i gubitak na težini.

Biljke za koje znamo da reguliraju razinu šećera u krvi:

Maslačak je pored ostalog dobar i za regulaciju nivoa šećera u krvi. Za liječenje dijabetesa potrebno je u proljeće, dok maslačak cvijeta, svakog dana pojesti po 10 svježih stabljika maslačka. Prije nego pojedete maslačak, i odstranite cvijet sa stabljike, biljku je potrebno oprati, a nakon toga ukloniti cvijet i pojesti stabljiku. Stabljiku maslačka je potrebno dobro i polako sažvakati i zatim progutati.



Nakon maslačka, sljedeći dobar prirodni lijek protiv dijabetesa je cimet. On povećava aktivnost inzulina, tako da jedna žlica cimeta tijekom dana može bitno da utječe na smanjenje razine šećera u krvi. Osim toga, cimet snižava i razinu lošeg kolesterola u krvi.

Da bi liječili dijabetes potrebno je paziti i na ishranu. Važno je smanjiti unos ugljikohidrata. Pazite da izbacite sve nezdrave masnoće iz obroka, a da te iste obogatite zdravim i korisnim uljima poput lanenog i ribljeg ulja. Nakon što se razina šećera u krvi normalizira, u ishranu se može uvesti maslac, maslinovo ulje i kokosovo ulje. Potrebno je obratiti pažnju i na dovoljan unos minerala u organizmu, jer ova bolest zna dovesti do nedostatka minerala.

Pored spomenutih biljaka koje su dobre za borbu protiv dijabetesa možemo istaknuti još neke:

Srebrna svilenica, poznata i kao ‘razarač šećera’ se koristi u ajurvedskoj medicini kao lijek protiv dijabetesa. Istraživanje objavljeno u časopisu Ethnopharmacology je pokazalo da dnevna doza od 400 miligrama svilenice uspješno snižava razinu šećera u krvi na duži vremenski rok. Neki su sudionici istraživanja, nakon uzimanja svilenice prestali koristiti lijekove.
Kaktus opuncija smanjuje razinu glukoze u krvi i do 46%, a najbolje rezultate daje stabljika vrste nopal, koja također učinkovito snižava razinu LDLa (lošeg kolesterola), dok istovremeno zadržava trenutnu razinu HDLa (dobrog kolesterola).

Stevija je biljni zaslađivač i zamjena za šećer, a pored toga, prema istraživanjima ova biljka pomaže u snižavanju razine glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Kurkuma je tradicionalni indijski začin koji ima pozitivan učinak na razinu šećera i kolesterola.

Domaći recept za liječenje dijabetesa uz pomoć peršina:

Svježe listove peršina nasjeckate na sitno, a korijen biljke narendate i sve to pomiješate sa jednom šalicom kiselog mlijeka ili jogurta. Napitak se pije svaku večer prije spavanja.