JASTUK OD OVE BILJKE LIJEČI SVE BOLESTI POVEZANE SA KIČMOM!

Ima na tisuće vrsta papratnjača među koje se ubraja u bujad (kao i paprat). Kod nas je najraširenija bujad (pteridium aquilinum). Bujad žanjemo u jesen.

Kad se listovi osuše na stabljici, skinemo ih s nje i njima napunimo jastučnicu. Jastuk nabijen od lišća bujadi najzdraviji su ležaji koje možete poželjeti!

Na njemu se čovjek dobro odmori, umor jednostavno nestaje. Buhe, stjenice i uši jednostavno ne podnose bujad i bježe od nje.

Takav ležaj liječi grčeve, trganje u udovima, giht i reumu, reumatsku glavobolju i reumatsku zubobolju. Korijen bujadi otklanja neugodne boli u listovima, te ga stoga moramo držati pokraj listova u postelji. Kupke od lišća i korijena liječe giht, reumu, čak i gangrenu.
Svježa bujad u jastuku liječi nagluhost nastalu od prehlada i propuha. Dakako, i glavu treba dobro pokrivati. Svježi listovi bujadi privezani uz čelo i oči, bistre pogled i uklanjaju titranje pred očima. Suha bujad u cipelama uklanja umor i grije noge.


Križobolja će biti brzo izliječena snopićem svježe bujadi koji privežemo na pogođeno mjesto. Neke će vrijeme bolovi biti čak i jači, ali uskoro nestaju!

Kod bolova u križima, mažemo više puta uljem od pljuskavice.

Na taj će način tkivo postati gipkije i podatnije, pa je i veća mogućnost da ćemo ga prikladnim razgibavanjem normalizirati. Rakija u kojoj se namakao korijen bujadi izvrsno je sredstvo za utrljavanje i masažu kod gihta i reume.

Za masiranje bolesnih udova te opeklina i oparina (opeklina izazvanih vrućom parom) izvrstan je iscjedak bujadi u domaćem jabučnom octu: veći svežanj listova i korijena bujadi nasitno narežemo, prelijemo s 4 do 5 litara domaćega jabučnog octa, namačemo tri dana, ocijedimo u staklenke i dobro začepimo. Bujad je i otrovna, stoga je konzumirajmo vrlo oprezno. Bujad tjera gliste, a uništava čak i trakavicu.

Bolesnik treba na tašte popiti šalicu čaja od bujadi i tako ostati još dva sata. To će liječenje možda morati nastaviti još oko osam dana dok svi nametnici ne uginu ili ne izađu-.

Bujad djeluje na maternicu stoga je trudnice ne smiju uzimati niti ležati na njoj.