Od čega vas sve čuva čuvarkuća?

Ljekovitost čuvarkuće

Čuvarkuća je mesnata, sočna biljka, debelih, ovalnih listova složenih u rozetu. U sredini biljke razvija se cvetna stabljika koja nosi skup, najčešće ružičastih, cvetova. 

Cvijetovi mogu da budu i crveni, bijeli i žuti. Čuvarkuća cvjeta od aprila do septembra, nakon čega rozeta umire. No, pre toga se na stabljici stvaraju nove, male rozete koje produžavaju život biljke.

Čuvarkuća potiče iz Meksika, a na našim prostorima gaji se više od hiljadu godina. Raste po stijenama, krovovima, zidovima, a možete da je uzgajate i u saksijama. Ne traži mnogo truda, a najvažnije je da joj se obezbjedi dovoljno sunčeve svjetlosti. Veoma je otporna na sušu i visoke temperature. Ime je dobila, između ostalog, zbog vjerovanja da je treba uzgajati na krovovima kuća jer štiti od udara groma i vatre.

LJEKOVIT SOK IZ LISTA

Analizom je utvrđeno da je čuvarkuća bogata antibakterijskim materijama i polisaharidima koji blagotvorno djeluju na imunosistem.

Čuvarkuća sadrži jabukovu i mravlju kiselinu i njihove soli. Njeno mesnato, sočno lišće bere se tokom ljeta, za vrijeme cvjetanja. 

Kao i kod aloje, za liječenje se koristi svježe cijeđen sok iz listova koji pomaže kod:
• nervnog rastrojstva
• padavice
• nemirnih snova i dečjih strahova.

Svježe zdrobljeni listovi ili svježe iscjeđen sok blagotvorno djeluju na bradavice, čireve, rane i opekotine, kurje oči, sunčeve pege, te na bolna mjesta nastala usljed gihta. Oblog od svježe cjeđenog soka listova čuvarkuće pomaže u ublažavanju bolova i smanjuje otok od uboda insekta, bilo da je riječ o pčeli, osi ili komarcu.


RASTVARA CERUMEN U UHU

Ipak, svjež sok čuvarkuće od pamtiveka se koristi kao terapija za upalu uha i nagluvost, naročito ako je posljedica nakupljanja cerumena, čvrstog, žutog sekreta. Sok čuvarkuće ga rastvara, što automatski dovodi do popuštanja pritiska u ušima.

Ako vas muče bolovi u ušima, uzmite nekoliko listova čuvarkuće, prepolovite ih i iscedite u uho nekoliko kapi soka. On u ušnoj šupljini treba da stoji veoma kratko, ali to će biti dovoljno da bol popusti, a zatim potpuno prestane. Kad je reč o liječenju opekotina, potrebno je nešto više listića čuvarkuće iz kojih ćete sok istisnuti direktno na bolno mesto, dok se za liječenje rana od udaraca, nagnječenja i otoka koristi mast od ove dragocjene biljke.

MAST ZA OPEKOTINE I RANE

U dublju posudu stavite šaku smrvljenih listića čuvarkuće, devet kašika vode i 200 grama sitno isjeckanog svinjskog sala, pa kuhajte na tihoj vatri dok ne počne da se odvaja mast. Kad se smjesa ujednači, procjedite je kroz sito i sipajte u porcelanske posude. Sačekajte da se mast ohladi i stegne, pa posude stavite u frižider ili na neko drugo hladno i mračno mesto. Ova mast se koristi za liječenje rana, a dobra je i za ublažavanje pjega od sunčanja.

ČAJ ZA ČIR NA ŽELUCU

Ukoliko imate čir na želucu ili obilne menstruacije, probajte čaj od čuvarkuće. Jednostavno se priprema i veoma je ljekovit. U četvrt litra vode stavite 12 grama osušenih ili 10 grama svježih listova čuvarkuće i kuhvajte 15 minuta, a zatim procjedite i ostavite da se prohladi. Ujutro popijte šolju čaja na prazan želudac, a kasnije na svakih sat vremena po jednu supenu kašiku, dok ne popijete pripremljenu količinu. Ovaj čaj je dobar i za ispiranje usta ako imate afte ili ranice, te za ispiranje grla zahvaćenog gnojnom anginom.