Rak dojke - zdravstvena posljedica povezana sa pušenjem


Samo sto popušenih cigareta u cijelom životu može vas žestoko ugroziti!

Ako pušite „zbog društva“ mislite da vam zdravlje nije ugroženo, jer ne unosite dovoljno štetnih tvari. Ali, novo istraživanje je pokazalo da samo 100 popušenih cigareta u životu ženama povećava rizik od razvoja raka dojke za 30 posto.

A žene u dobi između 20 i 44 godine, koje su pušile kutiju cigareta dnevno barem 10 godina, imaju čak 60 posto veće šanse za najčešći oblik raka dojke.

Dr. Christopher Li i njegov tim iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson iz Seattlea, analizirali su podatke mladih žena kojima je rak dojke dijagnosticiran između 2004. i 2010. godine. Od tih žena, njih 778 su imale češći estrogen receptor-pozitivan tip, a njih 182 imale su manje uobičajen, ali agresivniji trostruko negativni rak dojke. Uključili su i 938 žena koje nisu oboljele od raka dojke radi usporedbe.


“Mislim da postoje sve veći dokazi da je rak dojke još jedna zdravstvena posljedica povezana s pušenjem,” izjavio je dr. Li.
Prema podacima Nacionalnog instituta za rak, svaka osma Amerikanka će razviti rak dojke, ali rizik je niži kod onih mlađih. U ovoj studiji mlade žene koje su pušile imale su 30 posto veće šanse oboljeti od nekog oblika raka dojke, u usporedbi s onima koje nisu nikada pušile (to znači da su u životu popušile manje od 100 cigareta).