NEMA VIŠE UMIRANJA: Rješenje za rak nalazi se u našim crijevima ?

Rješenje koje bi moglo omogućiti liječenje gotovo svih zloćudnih tumora, čak i onih u uznapredovaloj fazi, moglo bi se nalaziti u nama samima, odnosno u našem probavnom sistemu, tvrde američki stručnjaci.

Naime, probavni sistem je usko grlo u hemoterapiji. Liječenje raka hemoterapijom je poput zalijevanja biljke protupožarnim šmrkom. Ako biljku zalijete previše, možete je ubiti.

Jian-Guo Geng sa University of Michigan ističe da šanse za preživljavanje pacijenta koji se liječi hemoterapijom rastu eksponencijalno ako njegov probavni sistem ostane zdrav i funkcionalan uprkos otrovima koje sadrži hemoterapija. Geng i njegovi kolege nedavno su otkrili biološki mehanizam koji je zaštitio probavni trakt miševa koji su dobili smrtonosne doze hemoterapije.

Ako se potvrdi i na ljudima, otkriće predstavljeno u novom broju magazina Nature moglo bi biti revolucionarno.


“Uvjereni smo da bi se ovom tehnikom mogli liječiti tumori u kasnijoj fazi koji su metastazirali. Ako su naša predviđanja tačna, ljudi više neće morati umirati od raka”, rekao je Geng i pojasnio:

“Svi tumori različitih tkiva i organa mogu se ubiti jakim dozama hemoterapije i zračenja, međutim, trenutno je problem u tome što liječenjem metastaziranih tumora prije ubijemo bolesnika”.

Prema novom otkriću određeni proteini koji se vežu na specifične molekule matičnih stanica crijeva snažno potiču stanice da popravljaju oštećenja na crijevima. Matične stanice uobičajeno zacjeljuju oštećene organe i tkiva, međutim, tzv. normalne količine matičnih stanica jednostavno ne uspijevaju držati korak sa štetama koje uzrokuju smrtonosne doze hemoterapije i zračenja neophodne za uspješno liječenje tumora u poodmaklim fazama.

Dodatak matičnih stanica štiti probavni sistem pa pacijenti mogu konzumirati hranjive tvari, tijelo može obavljati ključne funkcije, a otrovi bakterija u crijevima ne mogu ući u krvotok. Sve ovo pacijentima omogućuje da prežive dodatne doze hemoterapije i zračenja.

U novoj studiji 50 do 75 posto miševa koji su dobili molekule R-spondin1 i Slit2 preživjelo je smrtonosne doze hemoterapije. Niti jedan koji ih nije dobio nije ostao živ. Naravno, ovu tehniku tek treba potvrditi u kliničkim testovima na ljudima.