DISKUS HERNIJA

Diskus hernija se najčešće javlja između tridesete i pedesete godine.

Razlog za ovo jeste u tome što prirodni proces starenja kičmenih diskova počinje već u detinjstvu i ranoj mladosti, tako da nije neobično da bolest nastane i kod osobe od dvadesetak godina.

S druge strane, nakon pedesete diskovi gube znatnu količinu vode, pa su manje šanse da „iscure“.

DISKUS HERNIJA SIMPTOMI

Simptomi diskus hernije  se razlikuju kada se radi o lumbalnom ili o vratnom delu kičme.


LUMBALNA DISKUS HERNIJA SIMPTOMI

Diskus hernija simptomi
Bol u donjem delu leđa
Trnjenje ili bol koji se spušta niz nogu
Bol u glutealnom regionu
Trnjenje ili bol u listovima
Bol u kolenu ili oko njega
Držanje tela je iskrivljeno
Trnjenje u stopalima – žarenje
Slabija kontrola mokrenja
Slaba kontrola stopala
Bolovi pri pokretanju trupa (istezanje tela,naginjanje,savijanje,rotiranje)
Seksualna disfunkcija
Žarenje nogu ili osećaj hladnoće u nogama


DISKUS HERNIJA VRATA SIMPTOMI

Trnjenje ruku i prstiju
Bolovi u rukama
Bolovi u ramenima ( jedno ili oba)
Oslabljenost mišića na rukama
Bolni i ograničeni pokreti vrata
Ukočenost vrata
Zujanje u usima
Glavobolje i migrene
Problemi sa očima i  vidom
Bolovi između lopatica
Malaksalost,mučnina i vrtoglavica
U slučaju kontakta sa kičmenom moždinom javljaju se problemi sa celim telom.

STA JE DISKUS HERNIJA I KOJI SU UZROCI OBOLJENJA?

Međupršljenski disk se sastoji od fibroznog prstena što okružuje želatinozno jezgro, koje sadrži dosta vode.S vremenom dolazi do slabljenja tog prstena, malih naprsnuća i pucanja,kada želatinozni sadržaj iscuri – diskus hernija i pritisne živac, što dovodi do poznatog stanja zvanog išijas. Osim naslednog faktora, na koji ne možemo uticati,hernija diska može biti  prouzrokovana  i preteranim opterećenjem i nedovoljnim rasterećenjem kičme. Naime,ishrana diskova funkcioniše po principu sunđera (pošto nemaju krvne sudove) – u uspravnom položaju povećava se pritisak u njima i istiskuju se štetne materije, dok se pri ležanju ili sedenju s naslonom pod uglom od 45 stepeni taj pritisak smanjuje i hranljive materije ulaze u diskove. Savremeni način života nosi sa sobom previše opterećenja (prvenstveno sedenja i stajanja), a malo rasterećenja, što dovodi do loše ishrane i bržeg propadanja diskova.Tome kumuju i loše držanje tela, gojaznost,pušenje i nedostatak fizičke aktivnosti,usled čega mišići postaju slabi, a oni,pored diskova, daju potporu kičmi.

DISKUS HERNIJA LECENJE

Hernija diska  se najčešće leci konzervativno – analgeticima (lekovima za smanjenje bola i upale), relativnim mirovanjem,hlađenjem u predelu krsta (ne grejanjem,jer može doći do još veće upale živca i snažnijih bolova), fizikalnim agensima (laser,magnet, struja…). Tek po smirivanju bolova primenjuju se kineziterapija i hidroterapija,to jest vežbe na suvom i u vodi. Lecenje diskus hernije obično traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

DISKUS HERNIJA OPERACIJA OPORAVAK

U slučaju pojačavanja tegoba ,diskus hernija se mora operisati. Pored toga, postoje i razlozi za hitno operativno lečenje – stanje pod nazivom kauda ekvina (osim bolova, javlja se izražena slabost u nogama, trnjenje sedalne regije i nemogućnost mokrenja i obavljanja velike nužde ili nemogućnost njihovog zadržavanja), kao i izolovanamišićna slabost (najčešće nemogućnost hoda na prstima ili petama jedne noge). Nakon hirurškog lečenja postoji šansa da preostali deo diska ponovo iscuri,a veći je rizik i od ubrzanog propadanja diskova na susednim nivoima. Zbog toga i ovde važi stara poslovica: Bolje sprečiti nego lečiti. Ipak, u najvećem broju slučajeva ove komplikacije uspešno se izbegavaju čuvanjem kičme i redovnim vežbanjem.

DISKUS HERNIJA PRIRODNO LECENJE

Kako je u pitanju veoma ozbiljan zdravstveni problem koji ponekad zahteva i hirurški zahvat na kičmi,fitoterapijom se može samo pomoći obolelom nikako u potpunosti izlečiti.

Isecite na kolutove jedan osrednji krompir,pa prvijte bolna mesta.Takođe umesto toga možete propžiti na ulju deset čenova od belog luka(koje ste prethodno izgnječili) i kao toplu smesu privijte na bolna mesta i držite naredna 3 h.

DISKUS HERNIJA I SPORT

Hernija diska često pogađa sportiste ,kao i rekreativce.Ljudi ,ponekad u najboljoj nameri da sačuvaju gipkost,dobiju kondiciju i poboljšaju zdravlje ,nepotrebno opterete vlastito telo i izlože ga mnogobrojnim povredama.Najbolja preporuka za njih je da se obrate stručnjaku sportske medicine,kojibi imao uvid u njihove sportske aktivnosti da bi ih mogao usmeriti na pravi način.