DOKAZANO: Ženama je čokolada potrebnija nego muškarcima! A evo i zašto!

Ako vam zena "pojede sve slatkiše po kući", to nije slučajno. Postoji jako bitna činjenica koja će vam objasniti zašto je to tako.

Ukoliko obratite pažnju shvatićete da su žene te koje se češće žale na to da im se jedu slatkiši, dok su muškarci gotovo nezainteresovani.

Mnoge žene koje poznajete obožavaju čokoladu, kolače ili čoko bombone, pa i ako pokušavaju da ih izbegnu misle na njih do nivoa opsesije, piše Index.

Kad su pod velikim stresom ili im je potrebna uteha, žene će prekršiti svaku dijetu i “pasti u zagrljaj” slatkišima.

S druge strane, od muškaraca često čujete: “Jedan red mi je dovoljan” ili “Nisam baš lud za slatkim” i takvim izjavama ostajete zatečeni, jer vam ništa nije jasno.

Međutim, stvar je vrlo jednostavna. Stručnjaci ističu da je to je čista hemija!


Čokolada sadrži serotonin koji stvara osećaj sreće i deluje protiv depresije, a žene proizvode čak 52 odsto serotonina manje od muškaraca, objašnjava doktor Kolbert, autor knjige “I can do this diet”.

Upravo zbog toga žene grabe za čokoladom, da bi se smirile i utešile, pa čak i nagradile. Muškarcima čokolada ni ne pada na pamet kad su pod stresom.

Mnoga istraživanja pokazala su da zbog slabije proizvodnje serotonina žene češće padaju u depresiju od muškaraca i sklonije su promenama raspoloženja.

Naravno, sve ovo ne treba da bude izgovor za preterivanje sa slatkišima, jer su oni ipak štetni za vaše zdravlje i izgled, a mogu izazvati i dijabetes.

Nivo serotonina se može podići uz pomoć voća, povrća, orašastih plodova i jaja, a još više vežbanjem, smehom i boravkom na svežem vazduhu, pogotovo ako je sunčano vreme.

Piše: telegraf.rs