Nemojte bacati koru kruške i jabuke – pročitajte zašto?

Nakon što oguliti jabuke i kruške ne bacajte koru. Prosječna veličina kruške sadrži oko 4 grama vlakana, a većina je smještena u kori.

Vjerovatno već znate da hrana bogata vlaknima smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Kora kruške sadrži većinu vlakana i stoga je najbolje konzumirati ovo voće sa korom…

Kruška je veliki izvor vitamina C i K, bakra i vlakana. Vitamin C je dobro poznat borac ​​protiv slobodnih radikala. Bakar, s druge strane, uklanja super oksidativne radikale, a vlakna djeluju preventivno protiv raka debelog crijeva.

JEDNA KRUŠKA SADRŽI OKO 3,98 GRAMA VLAKANA, 6.64 MG VITAMINA C, 7.74 MG VITAMINA K, 0,19 MG BAKRA I SAMO 98 KALORIJA. KRUŠKE SU IDEALAN IZBOR ZA SVE ONE KOJI IMAJU DINAMIČAN, BRZ I STRESAN NAČIN ŽIVOTA.

Svježa kruška ima puno vlakana, posebno pektina. Prosječna veličina kruške može dati oko 6 grama vlakana od kojih je 40% pektin. Vlakna pomažu u održavanju normalne razine šećera u krvi i kolesterola, te omogućuje normalno funkcioniranje crijeva i njihovo redovito pražnjenje.

kora kruske i jabuke

Stručnjaci su analizirali hemijski sastav jabuke, i otkrili da su fitohemikalije dokazano sredstvo protiv najmanje tri vrste karcinoma pluća, debelog crijeva i jetre. Mnoge analize napravljene na jabukama dokazuje poznatu izreku: jedna jabuka dnevno drži vas daleko od liječnika.

Zbog velikih prednosti i prehrambene vrijednosti nutricionisti savjetuju jesti najmanje 40 kg jabuka godišnje. Jabuke olakšavaju probavu, a sadrže i druge korisne tvari koje stimuliraju imunološki sistem, štite od raka i spriječavaju taloženje masti u jetri. Ovo voće također sadrži vodu i vitamine, kao što su A, B, C, jabučna, limunska, i mravlja kiseline, kao i ugljične hidrate.

SVJEŽE JABUKE SADRŽE PEKTIN, ISTO KAO I KRUŠKE. OVAJ SPOJ APSORBIRA VODU I TOKSIČNE TVARI U CRIJEVIMA. NA TAJ NAČIN JABUKA ELIMINIRA TOKSINE IZ TIJELA.

Jabuke sadrže minerale kao što su fosfor, kalij, željezo i kalcij. Jedan kilogram jabuka sadrži 600 kalorija, isto koliko ima i u litri mlijeka. Međutim, jabuke se razgrađuje u želucu u samo dvadesetak minuta. Ako se jede u kombinaciji s drugom hranom, proces razgradnje može trajati nekoliko sati, tako da je dobro jesti pola sata prije obroka ili nekoliko sati nakon obroka.

Kora jabuke je također bogata vlaknima i vitaminima

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Ako bacite koru pojest ćete samo 2,1 grama vlakana. To je razlog zašto je preporučljivo konzumirati neoguljenu jabuku. Jedna srednja jabuka, zajedno s korom sadrži 8,4 mg vitamina C i vitamina A, dok su oguljene jabuke sadrži samo 6,4 mg vitamina C.

Spoj koji pomaže disanju se naziva kvercetin i najčešće se nalaze u kori jabuke. Jedna studija je došla do zaključka da ljudi koji jedu pet ili više jabuke tjedno imaju zdravija pluća od onih koji jedu manje ili uopće ne jedu jabuke.

Kora jabuke može spriječiti rak!

Studija, provedena 2007. godine, na Sveučilištu Cornell, došla je do zaključka da su spoj poznat po imenu terpen, nalazi u kori jabuke, može spriječiti ili ubiti postojeće stanice raka u laboratorijskim uvjetima. Ovi spojevi su naročito djelotvorni protiv raka debelog crijeva, jetre i karcinoma dojke.

Kvercetin štiti memoriju

Ovaj antioksidans bori se protiv oštećenja moždanog tkiva povezanog s Alzheimerovom bolesti ili drugih sličnih bolesti.

Jedna jabuka, zajedno sa svojom korom, spriječava dobivanje težine. Ursolična kiselina se također može naći u kori jabuke. Ova kiselina je spoj koji je neophodan u borbi protiv pretilosti. Ursolična kiseline povećava mišićnu masu sagorijeva kalorije, a time i smanjuje rizik od prekomjerne težine.

Čaj od kore jabuka:

Ovaj čaj potiče funkcija želuca, reguliše metabolizam i smiruje bolove od artrititsa.

SASTOJCI POTREBNI:

– 500 ML. VODE
– KORA OD 5-6 SREDNJIH JABUKA
– PRSTOHVAT CIMETA
– MALO VANILIJE

Postupak pripreme:

Zagrijte vodu i nakon što proključa dodajte koru jabuke, cimet i vaniliju. Smanjite vatru i kuhajte sastojke desetak minuta. Piti ovaj čaj 1-3 puta dnevno, a ako vam nije dovoljno slatko, možete dodati malo meda.

Preuzeto sa: narodnilijek.com