Ovo stvorenje živi u ljudima, ali ne u svima - evo kako znati!!

U početku nema nikakvih simptoma, no s vremenom se počinju pojavljivati. Ovaj stvor u čovjeku može živjeti godinama, a u rijetkim slučajevima dospije čak do mozga!

Radi se o svinjskoj trakavici koju je mikroskopski fotografirala Teresa Zgoda sa Tehnološkog instituta Rochester u New Yorku. S tom fotografijom je osvojila 4. mjesto na foto natječaju 2017 Nikon Small World.

Inače, ovaj nametnik u tijelu čovjeka može završiti konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa u kojem su se našla jajašca ili ličinke. Iz ličinke izlazi trakavica nakon što dospije u tanko crijevo. Tamo može živjeti godinama.


Inače, trakavice su dvospolci i mogu doseći duljinu do 25 metara, no obično su duge do pet metara. Hranjive tvari uzimaju kroz površinu tijela. Čovjek koji u sebi nosi ovog nametnika u početku neće osjećati ništa, ali kasnije se pojavljuje mučnina, proljev i gubitak kilograma.

Na sličan način u tijelo čovjeka može dospjeti i goveđa trakavica - zato je jako važno paziti da je meso dobro termički obrađeno. Uz njih se u crijevu čovjeka mogu naći i pseća te riblja trakavica.


Iz tijela se može ukloniti određenim lijekovima ili, u težim slučajevima, kirurškim zahvatom. Ponekad ovaj nametnik dođe do želuca, ulazi u mišiće i potkožno tkivo, a nađe se rijetko čak i u mozgu gdje izaziva upalu.

Na internetskoj stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije objašnjavaju kako trakavica dospije u svinje ili goveda:

"Svinjska trakavica(Taenia solium) i goveđa trakavica(Taenia saginata) prisutne su u onim krajevima svijeta gdje se inače konzumira svinjsko/goveđe meso, pogotovo ako je sirovo, nedovoljno pečeno ili nedovoljno usoljeno i dimljeno.

Svinja i govedo prijelazni su nosioci, zaraze se na ispaši, kada hranom ili vodom unesu u svoj organizam jaja ili gravidne članke koji sadrže jaja. Iz njih se u tankome crijevu svinje/goveda oslobađa ličinka, koja probija stijenku crijeva i krvlju dolazi do poprečno-prugastih mišića svinje/goveda, gdje se razvija u ikricu - cisticerk."


Objasnili su i kako se zaštititi:

"U prevenciji je najbitnija termička obrada mesa jer izlaganje ikrice temperaturama do 56 stupnjeva Celzijusovih tijekom pet minuta dovodi do njenog uništenja. Čuvanje mesa usoljavanjem na duže vrijeme ili zamrzavanjem na -10 tijekom devet dana također ubija ikrice u mesu. Važno je kupovati i konzumirati meso koje je prošlo adekvatnu veterinarsko-sanitarnu kontrolu."

Preuzeto sa: 24sata.hr