Gorka sol: Što je to zapravo i kod kojih sve tegoba pomaže?

Teško je povjerovati da običan mineral može toliko toga. Hidratizirani magnezijev sulfat, poznat i kao epsomit (epsomska sol), popularan je po tome što pomaže kod svega i svačega.

Popularna je po tome što se dodaje u vodu za kupanje: da bi smanjio stres, omekšao kožu ili ublažio bolove. Primjenom gorke soli uspješno se liječe akne, bradavicei kurje oči, suha koža te neugodan miris nogu...

Osim u ljekovite svrhe, koristi se i u vrtlarstvu i lončarstvu. Vrtlari ga obožavaju jer pomaže ružama da obilno cvjetaju, a lončari ga katkad dodaju u glinu da bi povećali njezinu elastičnost.


Za što sve je dobra

 • akne
 • bradavice i kurje oči
 • suhu kožu
 • neugodan miris nogu
 • hemoroide
 • grčeve u mišićima
 • dermatofitozu
 • pojasasti herpes

Ima laksativni učinak

Magnezijev sulfat može se naći na svakom mjestu na kojemu mineralna ili morska voda isparavaju. Naziv epsomska sol ili epsomit dolazi od mineralnog izvora u mjestu Epsomu, koji se nalazi u engleskoj pokrajini Surrey. Ne tako davno davao se ljudima u proljeće, kao dio purgativa koji su trebali očistiti tijelo od otrova koji su se navodno nakupili tijekom zime.

Jedan od razloga tome jest najvjerojatnije činjenica da magnezijev sulfat ima laksativno djelovanje. Do prije nekoliko desetljeća, kad su kupovni laksativi pronašli svoje mjesto na policama ljekarni, magnezijev sulfat bio je popularno sredstvo za redovitu stolicu.

Kao aktivni sastojak magnezijevog hidroksida, magnezijev sulfat je laksativ na bazi soli: magnezij izvlači tekućine iz krvi i odvodi ih u crijevo, čime se omekšava stolica i istovremeno izaziva grčenje crijeva koje potiče rad stolice. Neke osobe još uvijek za olakšavanje zatvora uzimaju jednu ili dvije žličice magnezijevog sulfata rastopljena u čaši vode.

Problem s tim lijekom jest što je često prejak, pa izaziva proljev ili grčeve u trbuhu. A može i ometati tijelo u apsorpciji potrebnih hranjivih tvari. Stoga je najbolje ne upotrebljavati magnezijev sulfat kao laksativ, osim ako vam liječnik to ne savjetuje.

Izvrstan za kupke i omekšavanje kože

S druge strane, vanjska primjena potpuno je sigurna i nevjerojatno korisna. Između ostalog, magnezijev sulfat možeš upotrebljavati za:

Vađenje ivera i žalaca -  magnezijev sulfat izvlači otrove nastale pri ubodu kukaca i ivere na površinu kože. Dodaj vodu u magnezijev sulfat da bi napravila pastu i nanesi je na zahvaćeno područje. Obično počne djelovati nakon 10 minuta.

Duboko čišćenje pora - dodaj šalicu magnezijevog sulfata u 1/2 litre tople vode i istrljaj kožu tom otopinom da bi uklonila mitesere, očistila i otvorila pore i osvježila kožu.

Olakšava bolove u mišićima - otopina od magnezijevog sulfata izvlači tekućinu iz tijela i smanjuje otečenost tkiva. Dok izvlači tekućinu iz kože, izvlači i mliječnu kiselinu, čije nastajanje može pridonijeti bolovima u mišićima. Stavite šalicu ili dvije magnezijevog sulfata u toplu kupku i ugodno se opusti.

Uganuća i modrice - magnezijev sulfat će smanjiti oticanje nakon uganuća i od modrica. Dodaj 2 šalice magnezijevog sulfata u toplu kupku i namači ozlijeđeni dio tijela.

Pomoć kod hemoroida - zbog toga što smanjuje otečenost tkiva, magnezijev sulfat je izvrstan protiv hemoroida. Dodaj malo soli u kadu ili bide i uroni bolno područje.

Omekšavanje kože - dok se kupaš, utrljaj u kožu šaku magnezijeva sulfata. Utrljavanjem ćeš ukloniti s kože mrtve stanice, nakon čega će vam koža izgledati i biti mnogo glađa i svježija.

Fantastična kupka za noge

Ovaj recept za fantastična stopala je od britanskoga Vijeća za proizvodnju magnezijevogsulfata. Pomiješaj sljedeće sastojke u kadi za stopala ili u velikom lavoru:

 • 2 šalice magnezijevog sulfata
 • 1 šalicu soli s Mrtvog mora
 • 1 šalicu maslinovog ulja
 • 1/2 šalice ulja metvice
 • 2 šalice zobenog brašna

Neka bude dovoljno tople do vruće vode da napuniš posudu. Namači stopala dok se voda ne ohladi, a zatim kamenom plovućcem istrljaj sve grube dijelove kože. Isperi stopala u hladnoj vodi i dobro ih osuši. Zatim u njih utrljaj vazelin i obuj debele čarape.

Nemoj početi hodati dok ne obuješ čarape, od vazelina će ti stopala biti vrlo skliska. Za najveći učinak, ostavi čarape na nogama preko noći. Ponavljaj onoliko često koliko želiš.

Preuzeto sa: 24sata.hr